Houtsnippers

 

Houtsnippers zijn snippers die we bekomen na het hakselen of vermalen van stammen, kruinhout, takhout, paletten, ... Houtsnippers worden voor veel doeleinden gebruikt. Hieronder geven we de meest gebruikte toepassingen mee. Afhaling van houtsnippers is steeds mogelijk na afspraak via 0472 68 58 67.

Biomassa

Het top-en takhout bleef tot voor kort in het bos liggen omdat er geen goede toepassing voor was. Maar met de zoektocht naar duurzame energie is top-en takhout belangrijk geworden. Snippers hebben dezelfde verbrandingswaarde als houtblokken en geven dus ook evenveel energie vrij bij verbranding.Deze kwaliteitsvolle houtsnippers worden als biomassa gebruikt om in verbrandingsinstallatie groene energie op te wekken. Hiervoor dienen deze houtchips aan enkele belangrijke voorwaarden te voldoen natuurlijk.

Voor de meeste verbrandingsinstallaties zijn houtsnippers van 3 à 5 centimeter ideaal. Ook het vochtpercentage is van belang. Tussen de 20 en 40 percent wordt hierbij aangeraden. Droge houtchips hebben namelijk als voordeel dat er nauwelijks verlies optreedt door broei. Dit resulteert in een hoger rendement. Met alle bovenstaande voorwaarden houden wij natuurlijk rekening bij levering van de houtsnippers.

Spaanplaatindustrie

De houtsnippers die dienen als grondstof voor de aanmaak van spaanplaten komen van zuiver hout dat niet behandeld werd zoals palletten, planken, balken zelfs houtresten uit zagerijen. Vroeger werd hiervoor hoofdzakelijk vers hout gebruikt maar op vandaag betreft het meestal recyclagehout.De snippers die hiervan verkregen worden zijn perfect geschikt voor de spaanplaatindustrie . Spaanplaten worden voor meerdere toepassingen gebruikt in de bouwindustrie.

Spaanplaten tellen drie tot vijf lagen spaanders die worden samen geperst. Naargelang de druk die erop geplaatst wordt, kunnen de eigenschappen van de plaat veranderen. Vochtbestendige platen zijn verlijmd met melamineformaldehydelijmen, die versterkt zijn met fenol. Andere platen zijn met ureumformaldehyde verlijmd.

Onkruidremmer

Naast bovenstaande toepassingen worden houtsnippers ook vaak in de tuin of in parken gebruikt zoals als onkruidremmer

  • Padbedeking zodat er geen onkruid kan doorkomen (vb Finse looppiste)
  • Tussen planten en struiken om het onkruid te onderdrukken
  • Voor het bevorderen van compostering wordt ze gemengd onder het organisch materiaal

Heeft u interesse in houtsnippers voor houtverbranding of spaanplaten? Contacteer ons dan voor meer informatie. Wij komen ook ter plaatse voor het hakselen of vermalen van uw recyclagehout tot houtsnippers.